9/11/15

Spaghetti Squash Spaghetti


Spaghetti squash spaghetti
そうめん瓜のスパゲティ



Do you know what spaghetti squash is? Its content looks as if it is spaghetti! though it's exactly squash, and tastes like, yes, squash. As I knew this squash from the conversation with my friend in Canada, I was surprised, one memory just came up to my mind. I thought it sounds familiar, I must have had it before in Japan:) One day, my mom bought a strange gourd, she called that "Soumen Uri", which means "Thin wheat noodles gourd". ( that noodle is very popular as real feeling summer food in Japan) Anyway, we had the strange gourd as a "Sunomono" dish / vinegared gourd, kind of quickly prepared pickles. I remember.... I was impressed by the sense of the its name, "Soumen"="Spaghetti" and, "Uri"="Squash". They are almost same meaning, but different words in each countries. now, I can say they're the same vegetable! checking wikipedia:) and also this is the best healthiest meal ever! doesn't contain gluten.

スパゲティスクアッシュを知っていますか。割るとまるでスパゲティのような中身をしています。スクアッシュというのは、英語圏でかぼちゃや瓜のことをさす分類名みたいなものです。ほんのりかぼちゃの味。私がカナダで友達と話していたとき、このスクアッシュの存在を知って、とても驚きました。Spaghetti squash? なんか聞いたことのある名前、きっと日本で食べたことがあるに違いない。そして、ある思い出がよみがえりました。母親が変な瓜を買ってきたか、もらってきた日のこと。彼女はそれを「そうめん瓜」と呼び、中身がまるでそうめん状になっている瓜だと言いました。そのとき食べた味の記憶はあやふやだけど、私たちはそれを酢の物にして食べた気がする。
その出来事を思い出して、あっ!あのそうめん瓜が英語になると、Spaghetti squashになるのかー、、、と納得しました。
同じ野菜でも、言葉がその国の食べ物に置き換えられていることに、すごく感動したんです。
その後調べてみると、ウィキペディアでやはり同じ野菜だと分かりました。これはグルテンフリーで作れるスパゲティができます。
好きな味付けでつくってください、これはただトマトソースを和えるだけのシンプルレシピ。



Scooped out the squash after baking in the oven.
オーブンで焼いた後、かきだしたそうめん瓜。



Recipe

Serving for 1-2
ちょこっと二人分
Ingredients
材料


a middle size spaghetti squash / 中くらいのそうめん瓜 1つ
moderate tomato sauce for two portion/ トマトソース 二人分の適量
1tbsp Olive oil / オリーブオイル 大さじ1
1clove garlic / にんにく 1片
salt and pepper / 塩こしょう
Parmigiano reggiano / パルミジャーノ・レッジャーノ




Preheat the oven to 170˚C / 340˚F
オーブン予熱 170˚C。

Cut a middle sized spaghetti squash in half lengthwise, scoop out seeds and gut from it,  and bake for 40minutes or until soft in the oven. 

そうめん瓜を半分縦長に切り、種とわたを取り除く。予熱しておいたオーブンで約40分、もしくはやわらかくなるまで焼く。

After baked the squash, scoop out inside with a spoon. Heat a pan with olive oil, saute garlic and the spaghetti squash, sprinkle salt and pepper to taste. Serve in dishes, pour warm tomato sauce on it, and grind parmigiano reggiano.

そうめん瓜をオーブンから取り出し、中身をスプーンでかきだす。フライパンにオリーブオイルを熱してにんにくを炒め、そうめん瓜を軽く炒める。塩こしょう少々ふりかける。皿に盛り、温めたトマトソースをかけ、パルミジャーノレジャーノを削る。




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